logo

ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ

Το λεμφοίδημα περιγράφει ένα χρόνιο οίδημα που δημιουργήθηκε από κάποια μόνιμη βλάβη στο λεμφικό σύστημα (τα λεμφαγγεία ή οι λεμφαδένες). Η βλάβη του λεμφικού συστήματος μπορεί να προέρχεται από τραυματική ή χειρουργική αιτιολογία (π.χ. εκτεταμένα χειρουργεία μετά από τροχαία ή εγκαύματα, χειρουργεία καρκίνου) ή να έχει προκύψει από εκ γενετής ανατομική αιτία (πρωτογενές λεμφοίδημα). Η συχνότερη αιτία (δευτεροπαθούς) λεμφοιδήματος στον δυτικό κόσμο είναι οι θεραπείες του καρκίνου.

Αυτές οι βλάβες οδηγούν σε συνεχή συσσώρευση της λέμφου στον μεσοκυττάριο χώρο, με υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών που δεν απορροφώνται επαρκώς από τα λεμφαγγεία. Η συσσώρευση γίνεται ορατή από τη διόγκωση της περιοχής και τη σταδιακή σκληρότητα του οιδήματος (εντύπωμα και πάχυνση δέρματος) λόγω των συσσωρευμένων πρωτεϊνών.

Ένα λεμφοίδημα μπορεί να εμφανιστεί στα άκρα, αλλά και στον κορμό, τον μαστό, το πρόσωπο και τα γεννητικά όργανα!

Τα συμπτώματα του λεμφοιδήματος μπορεί να είναι ήπια, προκαλώντας μικρό πρήξιμο και δυσφορία. Μερικές φορές, ωστόσο, το λεμφοίδημα μπορεί να προκαλέσει σημαντικό οίδημα που μπορεί να είναι επώδυνο και να επιφέρει δερματικά προβλήματα, όπως μολύνσεις και πληγές.

Αν ένα λεμφοίδημα δεν λάβει ειδική & συστηματική φροντίδα, ο ασθενής κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με ορισμένες δυσάρεστες επιπλοκές.

  • Ίνωση και σκλήρυνση του δέρματος
  • Βακτηριακές λοιμώξεις (ερυσίπελας & κυτταρίτιδα)
  • Πυρετός, πόνος & έντονη ερυθρότητα
  • Έλκη, λεμφόρροια & μυκητιάσεις
  • Σοβαρός Περιορισμός κίνησης
  • Ψυχοκοινωνική δυσλειτουργικότητα

Εξειδικευμένη Φυσικοθεραπεία & Λεμφοίδημα

Το λεμφοίδημα είναι μία ΑΠΟΛΥΤΩΣ διαχειρίσιμη πάθηση, που παρά την χρονιότητα της, μπορεί να παραμείνει σταθερή και να μην επηρεάσει ιδιαίτερα την ποιότητα ζωής του ατόμου. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας μπορούν να προσφέρουν συμβουλευτική καθοδήγηση και θεραπευτικές επιλογές για να επαναφέρουν την κανονικότητα στην ζωή του ασθενή!

Η διαχείριση κάθε μορφής λεμφοιδήματος βασίζεται στο αναγνωρισμένο παγκοσμίως πρωτόκολλο της Ολοκληρωμένης Αποσυμφορητικής Θεραπείας (CDT)!

Το πρώτο βήμα στην οργάνωση του θεραπευτικού πλάνου για το λεμφοίδημα είναι η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ του ασθενή. Αυτή γίνεται στο 1ο ραντεβού. Ένα ραντεβού αξιολόγησης, ενημέρωσης και οργάνωσης του εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου.

Όταν το θεραπευτικό πλάνο οργανωθεί, ο ασθενής ξεκινά το πρόγραμμα των εντατικών -καθημερινών- θεραπειών του, οι οποίες έχουν στόχο την μέγιστη μείωση του όγκου του λεμφοιδήματος, για την μέτρηση και κατασκευή ειδικού συμπιεστικού ενδύματος.

Οι εντατικές καθημερινές φυσικοθεραπείες κυμαίνονται από 3 ή 4 για ένα μικρής έκτασης οίδημα ή λεμφοίδημα 1ου σταδίου, ενώ μπορεί να φτάσουν ως 10-12 φυσικοθεραπείες σε μεγάλης έκτασης λεμφοιδήματα.

Σε κάθε φυσικοθεραπευτική συνεδρία πραγματοποιούνται τα παρακάτω:

  • Λεμφική Παροχέτευση & Περίδεση
  • Φροντίδα δέρματος
  • Συμπιεστική περίδεση 24ωρών που περιλαμβάνει ειδικά υλικά & ανανεώνεται σε κάθε επόμενη συνεδρία
  • Καθοδήγηση για κίνηση του άκρου με περίδεση

Όταν το άκρο αποσυμφορηθεί επαρκώς, τότε ο φυσικοθεραπευτής παίρνει μέτρα για την κατασκευή ειδικού συμπιεστικού ενδύματος επίπεδης πλέξης. Αυτό το ένδυμα αποτελεί μια «αποτύπωση» του «ξεπρησμένου» άκρου και κατασκευάζεται εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή. Το ένδυμα αποτελεί την καθημερινή βοήθεια για ένα λεμφοίδημα, ώστε ο ασθενής να επιστρέψει στην καθημερινότητα του μετά από την εντατική φάση των φυσικοθεραπειών του.

Το ένδυμα ιδανικά ανανεώνεται ετησίως, ώστε να ανταποκρίνεται στις πιθανές αλλαγές του σώματος του ασθενή.

Ο ασθενής διατηρεί το λεμφοίδημα του σε μειωμένο όγκο και με υγιές δέρμα, εφαρμόζοντας τις οδηγίες αυτοδιαχείρισης που «διδάσκεται» από τον φυσικοθεραπευτή του. Αυτές περιλαμβάνουν την άσκηση, τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, την καθημερινή χρήση του συμπιεστικού ενδύματος του και την φροντίδα του δέρματος.

Ωστόσο, ο ασθενής μπορεί να προγραμματίζει και συνεδρίες συντήρησης με τον φυσικοθεραπευτή του, στην συχνότητα που κρίνεται απαραίτητη. Στις συνεδρίες συντήρησης επαναλμβάνεται η λεμφική παροχέτευση και η περίδεση του άκρου, ενώ αξιολογούνται τυχόν αλλαγές και συζητούνται νέες επιλογές!

Και να θυμάστε... Η καλύτερη αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος είναι η έγκυρη ενημέρωση του ασθενή!